Key to Model Test Three
Should Smoking Be Completely Banned?
Some people maintain that smoking should be completely banned.In their opinions, smoking is harmful not only to the smokers but also to the people around.Moreover, smoking is a waste of money.When one smokes a cigarette, he/she is actually burning money.
Other people do not agree.They believe that smoking helps to sharpen one’s mind and prevents one from sleeping.And smoking does not seem to shorten one’s life since many people who smoke live a long life.Also the government gets a lot of money from cigarette taxes.
In my view, everyone has the right to choose his/her own way of life, but one does not have the right to impose his/her way of life on other people.So smoking in public places should be banned but in some areas it can be allowed.
Part IIReading Comprehension (Skimming and Scanning)
2.【解析】[Y]第一部分第三段最后一句话Only within the past 25 years, however, have some of its passengers broken free of Earth’s gravity.
3.【解析】[N]文章第五段，These factories will take advantage of the absence of gravity to produce everything from life-saving drugs to perfect ball bearings.题干中“Special products and tools for space use, such as medicine and perfect ball bearings”这是原来就有的advantages, 应该是produce everything。
5.【解析】[Y]根据why go into space 第一段判断正确。
6.【解析】[N]第十六段，For example, in outer space, we have to protect ourselves from the dangers of ultraviolet light and cosmic rays.Ultraviolet light from the sun can give us bad sunburns right here on Earth.Yet, Earth’s atmosphere screens out most of that harmful radiation.
8.【解析】do not mix well根据Why Go into Space 中的第二段的第三、四句话，可以得到我们所需要的答案。
9.【解析】electricity for manufacturing根据Why Go into Space 的第一段得出该题目答案。
10.【解析】the losing of calcium根据At Home in Space 第一段第四句话找出题目所需要的答案。也可以写the loss of calcium。
Part IIIListening Comprehension
11.W:It’s high time we increased our supplies of football equipment.Volleyball and tennis are both out of fashion.
M:I couldn’t agree more.
Q:Which should they increase?
【解析】[C] 女士说是时候该增加足球设备的供应了，排球和网球都过时了。男士说我再同意不过了。本题关键是听懂It’s high time 和out of fashion这两个固定短语。
12.W:John, do you want to go swimming with me today?
M:Sure, but I can’t leave now.I have an appointment with my professor at 3 o’clock.
Q:Why can’t John go swimming now?
【解析】[A] 男士说他三点与他的老师有个会面。I have an appointment with my professor at 3 o’clock.从这句可以得出答案。
13.M:Is this school really as good as people say?
W:It used to be even better.
Q:How’s the school?
14. W:Did you watch the game yesterday?
M:I wanted to, but Marie was watching a movie on Channel 5, so I watched it with her.You know Marie, she can’t stand football.
Q:Why didn’t the man watch the game?
【解析】[D]本题关键在于听出玛丽亚受不了足球这句 You know Maria, she can’t stand football.因此，男士虽然本想看球赛的，但是玛丽亚在看五频道的一个电影，他就跟她一起看了那个电影。
15.M:Good morning, I’m Jim Green.My father asked me to come over and see you about a vacation job.
W:Oh, come in, Jim.I haven’t seen you for ages.I hear you’re at the university now.
Q: What does Jim want?
16.M:Could you describe the two people who robbed the bank?
W:Well, the man was tall with dark hair and he was wearing a black sweater.The main thing that I remembered about the woman was that she did most of the talking.
Q:What do you learn from this conversation?
【解析】[A] 男士问能否形容一下抢劫银行的两个人的外貌。女士说那个男的个子高，深色头发，穿一件黑色毛衣，关于那个女的主要就是抢劫时她说的话比较多。The main thing that I remembered about the woman was that she did most of the talking.从这句中可以得出答案。
17.M:Is that nicelooking straw hat light and strong?
W:Yes, you can wear it rain or shine.
Q: What are they talking about?
【解析】[D] 这句关键在于听出nice-looking straw hat一顶非常好看的草帽，可以得出两人讨论的是一顶好看的帽子lovely hat。
18.W:How long will it take you to fix my watch?
M:I’ll call you when it’s ready.But it shouldn’t take longer than a week.
Q:What is the probable relationship between the speakers?
Now you’ll hear two long conversations.
W: Hello, Gary.How’re you?
M: Fine! And yourself?
W:Can’t complain.Did you have time to look at my proposal?
M: No, not really.Can we go over it now?
W:Sure.I’ve been trying to come up with some new production and advertising strategies.First of all, if we want to stay competitive, we need to modernize our factory.New equipment should have been installed long ago.
M: How much will that cost?
W:We have several options ranging from one hundred thousand dollars all the way up to half a million.
M:OK.We’ll have to discuss these costs with finance.
W:We should also consider human resources.I’ve been talking to personnel as well as our staff at the factory.
M: And what’s the picture?
W:We’ll probably have to hire a couple of engineers to help us modernize the factory.
M: What about advertising?
W: Marketing has some interesting ideas for television commercials.
M:TV? Isn’t that a bit too expensive for us? What’s wrong with advertising in the papers, as usual?
W:Quite frankly, it’s just not enough anymore.We need to be more aggressive in order to keep ahead of our competitors.
M: Will we be able to afford all this?
W:I’ll look into it, but I think higher costs will be justified.These investments will result in higher profits for our company.
M:We’ll have to look at the figures more closely.Have finance draw up a budget for these investments.
W: All right.I’ll see to it.
Questions 19 to 22 are based on the conversation you have just heard.
19. What are the two speakers talking about?
【解析】[D] 女士问Did you have time to look at my proposal? 你有时间看看我的建议么。听完全文，可见是一个关于新的商业计划的提案，因此正确答案是Suggestions concerning new business strategies.
20. What does the woman say about the equipment of their factory?
【解析】[B] 女士说New equipment should have been installed long ago.即早就该给工厂装新的设备了。所以正确答案为工厂应该引进最新的设备。
21.What does the woman suggest about human resources?
【解析】[B]女士说We’ll probably have to hire a couple of engineers to help us modernize the factory.女士建议雇用一些工程师帮助实现工厂的现代化。所以正确答案应是 B项：A few engineers should be employed to modernize the factory.
22. Why does the woman suggest advertising on TV?
【解析】[C] 从女士的话it’s just not enough anymore.We need to be more aggressive in order to keep ahead of our competitors 中可看出，仅仅在报纸上做广告是不够的了。
W:Sir, you’ve been using the online catalogue for quite a while.Is there anything I can do to help you?
M:Well, I’ve got to write a paper about Hollywood in the 30s and 40s, and I’m really struggling.There are hundreds of books, and I just don’t know where to begin.
W:Your topic sounds pretty big.Why don’t you narrow it down to something like...uh...the history of the studios during that time?
M:You know, I was thinking about doing that, but more that 30 books came up when I typed in “movie studios.”
W:You could cut that down even further by listing the specific years you want.Try adding “1930s” or “1940s” or maybe “Golden Age.”
M:“Golden Age” is a good idea.Let me type that in ...Hey, look, just 6 books this time.That’s a lot better.
W:Oh...another thing you might consider...have you tried looking for any magazine or newspaper articles?
M: No, I’ve only been searching for books.
W:Well, you can look up magazine articles in the Reader’s Guide to Periodical Literature.And we do have the Los Angeles Times available over there.You might go through their indexes to see if there’s anything you want.
M:Okay, I think I’ll get started with these books and then I’ll go over the magazines.
W:If you need any help, I’ll be over at the Reference Desk.
M: Great, thanks a lot.
Questions 23 to 25 are based on the conversation you have just heard.
23.What is the man doing?
24. What does the librarian think of the topic the man is working on?
【解析】[A] 此题关键在于听出女士，即这位图书馆员说：Your topic sounds pretty big.Why don’t you narrow it 她认为这位男士的题目太大，因此答案应为It’s too broad to cope with.
25. Where can the man find the relevant magazine articles?
【解析】[D] 本题在听力原文中可直接找出答案。女图书馆员说Well, you can look up magazine articles in the Reader’s Guide to Periodical Literature.因此男士可以在Reader’s Guide to Periodical Literature找到相关的杂志文章。
There are many reasons why family life in Britain has changed so much in the last fifty years.The liberation of women in the early part of the twentieth century and the social and economic effects of World War II had a great impact on traditional family life.Women became essential to industry and the professions.During the war they had worked in factories and proved their worth, now, with the loss of millions of men, their services were indispensable to the nation.
More recently, great advances in scientific knowledge, and particularly in medicine, have had enormous social consequences.Children are better cared for and are far healthier.Infant death rate is low.Above all, parents can now plan the size of their family if they wish through more effective means of birth control.
Different attitudes to religion, authority and tradition generally have also greatly contributed to changes in family life.But these developments have affected all aspects of society.It is particularly interesting to note that the concept of “the family” as a social unit has survived all these challenges.
Questions 26 to 28 are based on the passage you have just heard.
26.What is this passage mainly about?
【解析】[D] 短文第一句就点出了文章的主旨，There are many reasons why family life in Britain has changed so much in the last fifty years.即主要讲了英国家庭生活变化的诸多原因。
27.Why did British women become indispensable to industry after World War II?
【解析】[A] 为什么英国妇女二战之后在工业上起着不可或缺的作用?During the war they had worked in factories and proved their worth, now, with the loss of millions of men, their services were indispensable to the nation.从这两句话中可得出答案，由于战争中成千上万的男子牺牲了，因此女子必须承担起劳动的重任。
28.What remained unchanged in spite of all the challenges in family life?
【解析】[A] 虽然文中花了大量篇幅介绍英国人家庭生活变化的种种原因。但本题的答案出现在文章最后一句，即It is particularly interesting to note that the concept of “the family” as a social unit has survived all these challenges.
In the next few decades people are going to travel very differently from the way they do today.Everyone is going to drive electrically powered cars.So in a few years people won’t worry about running out of gas.
Some of the large automobile companies are really moving ahead with this new technology.F & C Motors, a major auto company, for example, is holding a press conference next week.At the press conference the company will present its new, electronically operated models.
Transportation in the future won’t be limited to the ground.Many people predict that traffic will quickly move to the sky.In the coming years, instead of radio reports about road conditions and highway traffic, news reports will talk about traffic jams in the sky.
But the sky isn’t the limit.In the future, you’ll probably even be able to take a trip to the moon. Instead of listening to regular airplane announcements, you’ll hear someone say, “The spacecraft to the moon leaves in ten minutes.Please check your equipment.And remember, no more than ten ounces of carryon baggage are allowed.”
Questions 29 to 31 are based on the passage you have just heard.
29.What will be used to power cars in the next few decades?
【解析】[D] 以后的数十年汽车用什么作能源，Everyone is going to drive electrically powered cars.每个人都将用上电力驱动的车，因此将用电作能源。
30.What will future news reports focus on when talking about transportation?
【解析】[A]本题也可在听力材料中直接听出答案。In the coming years, instead of radio reports about road conditions and highway traffic, news reports will talk about traffic jams in the sky.未来的新闻报道在谈到交通状况时将主要报道空中的交通状况。
31. What is the special requirement for passengers traveling to the moon?
【解析】[B] 从短文最后的announcement提醒去往月球旅行的乘客：And remember, no more than ten ounces of carryon baggage are allowed，只能带不超过十盎司的随身行李，因此，对于去月球旅行的旅客的特殊要求就是Take little luggage with them.
My parents ran a small restaurant.The restaurant was open 24 hours a day, seven days a week.And my first job when I was six years old was shining shoes for customers.My duties increased as I grew older.By age ten I was clearing tables and washing plates.My father made it clear that I had to meet certain standards.I had to be on time, hardworking and polite to the customers.I was never paid for any work I did.One day I made a mistake of telling Dad I thought he should give me 10 pounds a week.He said, “OK, then how about you paying me for the three meals a day when you eat here and for the times you bring in your friends for free drinks.” He figured I owed him about 40 pounds a week.This taught me quite a lot.
Questions 32 to 35 are based on the passage you have just heard.
32. What was the speaker’s job before he was 10 years old?
33.What was one of the requirements laid down by the boy’s father?
【解析】[B]从这一句I had to be on time中可知他工作不能迟到。
34.What did the boy ask his father to do one day?
【解析】A 男孩认为爸爸应该付他工钱I thought he should give me 10 pounds a week.
35.Why did the boy’s father refuse to pay him?
【解析】[D] 因为父亲认为 it was his son who should pay him。
【解析】sum 意为“一笔(金额)”a sum of money 是固定搭配。公司定期付一笔款项到这个基金里。
44.【答案】They pay insurance premiums each month to insurance companies which then pay for medical expenses when they are needed
45.【答案】People regularly pay the hospital directly
46. 【答案】The government has health insurance programs for older people, poor people and those with long term illness
Part ⅣReading Comprehension(Reading in Depth)
47.【解析】[E]此处应填入E项，be willing to 为固定搭配。
53.【解析】[I]显然ice 与melt 搭配，因此I为正确选项。
56.【解析】[D]选D项，the rest of 为固定搭配。
57.【解析】[C]细节题。文章第一段，作者表明要获得成功，能力和环境是很基本的条件。见文章第一段第三句话，“Because each of us possesses ...genetic ability and favorable environments ...”由于我们每个人的天生能力和后天成长环境的不同……由此可知，C为正确答案。
58.【解析】[C]词汇题。“frugal”这个词的意思是节俭的，朴素的。见第二段第二句，“...the poor shepherd who ...enjoys his frugal life ...”通过下文提到的拥有财富的人的对比，可以推测出该词的意思是节俭朴素的。
59.【解析】[D]细节题。有些富人并不觉得他们成功，因为以他们自己的标准他们还不够富。见文章第二段第三句，“On the other hand ...many of them ...consider themselves unsuccessful when judged by their own goals of success”根据他们自己的目标来判断，他们并不认为自己是成功的，由此可知D为正确答案。
60.【解析】[D]细节题。文章最后一段表明，成功意味着尽自己所能做自己喜欢的事情。见文章最后一句，“You have not really failed ...for success until you have been unsuccessful at something you really like ...”在你没有尽全力做自己喜欢的事而失败之前，你的失败都不算真正的失败, 由此可推断出作者暗示成功就是尽全力做自己喜欢的事，所以D为正确答案。
62.【解析】[C]细节题。本题的线索是第一段的第二句话，其中的relying on educators与题干中的counting on educators 是相同的意思。
63.【解析】[A]细节题。作者先在第一段的最后一句说“looksay”或“wholeword”的阅读教学方法是失败的，第二段分析了这种方法失败的原因，是因为它“stresses the meaning of words over the meaning of letters, thinking over decoding ...”。
64.【解析】[D]推断题。文章在最后一段谈到了phonics method的特点和好处，本题线索见该段的第二句话“Rather than building up a relatively limited vocabulary of memorized words, it imparts a code by which the pronunciations of the vast majority of the most common words in the English language can be learned”，可见这种方法能使学习者获得更大的词汇量。
65.【解析】[B]词义题。本题要求利用上下文猜测单词的意思。根据第二段的最后一句，在1963年以前，出版的东西都是教授使用wholeword的方法的，紧接着用了转折词however，说在1955年，Rudolf Flesch “touched off”一场争论，因此此处的touch off必然是“引起”的意思。
66.【解析】[C]推断题。本题要求有较好的综合能力才能做得既快又准。从第二段中综合出wholeword阅读方法的特点：强调单词的意思，没有decoding;由此即可知B、D是错的;在文章的最后一句话，作者指出Phonics does not devalue the importance of thinking about the meaning of words and sentences，所以A也是不对的。
67.【解析】[D] well是副词，good是形容词，所以A不可。此处要与后面的doesn’t work at all形成对比，而B、C没有对比的作用。
71.【解析】[A] get (fall, be) behind等都表示落后的意思，根据上下文，显然是说，我们在学习上不要落后。
76.【解析】[B] have trouble后要求接动名词。
77.【解析】[A] turn in 的意思是“交上去，上交”，其他的选项是：turn up 出现， turn out出来;结果是，give in 让步。
79.【解析】[C]还记得常说的not ...at all 吗?
82.【解析】[A] at the expense of的意思是“以……为代价”。
84.【解析】[B]想一想“What is the reason that ...”这个句型吧。
87.【答案】did he charge me too much / did he overcharge me
88.【答案】mingled with the crowds
89.【答案】providing new growth opportunities for China’s foreign and domestic trade
90.【答案】as fluently as he speaks English
91.【答案】busy preparing for